Landbrugslivet kræver en god fysik
Smerter i kroppen er i dag den hyppigste årsag til sygemeldinger. Få effektive trænings- og motionsøvelser der kan gøre underværker.
Mange landmænd oplever smerter
I mit arbejde som fysioterapeut har jeg gennem tiden mødt en del landmænd. Kendetegnende for dem er at de ofte lider af smerter enten i skuldre og nakke, i lænden eller i knæene og søger behandling for dette. Men når snakken så falder på forebyggelse er det ofte manglende tid der er undskyldningen for ikke at gøre noget godt for sig selv. Derfor skal der fokus på ganske få øvelser, der kan udføres i en travl og hektisk hverdag.
Mange landmænd oplever skavanker pga. hårdt fysisk arbejde eller uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, men i en travl hverdag kan det være svært at få plads til forebyggende træning. Men få og effektive træningsøvelser og motion kan gøre underværker.
Mange landmænd beretter om en eller anden form for fysisk skavank, som i større eller mindre omfang påvirkede deres daglige arbejde.
Men i en travl hverdag er der jo ikke tid til at klynke, og når snakken faldt på øvelsesterapi og forbyggende træning var første reaktion ofte at der jo ikke var timer nok i døgnet til den slags.
Få minutter dagligt kan gøre en stor forskel
Mikkels erfaring er at landmændenes skavanker overordnet kan deles op i to kategorier - de passivt og de aktivt provokerede skader.
Mange landmænd sidder i perioder hele dage i maskiner i forbindelse med markarbejde. I nyere traktorer er der stor fokus på ergonomien, men uanset hvor godt man sidder, har hverken ryg, nakke eller skuldre godt af at sidde passivt i mange timer. Her kan enkelte bevægeøvelser forebygge eller afhjælpe en del smertende rygge, nakker og skuldre. En god ide kan være at tage 3 pauser på hver 5 minutter hvor man kommer ud af maskinerne og laver lidt øvelser.
Vær opmærksom på arbejdsstilling og løfteteknik
Landmænd med tungt fysisk arbejde i stalden oplever tit overbelastningsskader i skuldre, lænderygge og knæ. Kendetegnende for disse landmænd er som regel, at de er bomstærke i de bevægelser de laver hyppigt. Desværre er det tit de samme bevægelser og løft de laver hver dag og på den måde belaster de deres krop uhensigtsmæssigt og skævt. Her er det værd at have mere fokus på stabiliserende øvelser som styrker den svage muskulatur og udspænder den korte og stærke muskulatur. Også her gælder det at 3 x 5 minutters træning dagligt kan gøre en forskel.
Samtidig kan det være godt at lære de rigtige løfteteknikker. Sørg fx for at gå ned i knæ og lad benene gøre arbejdet, bære byrden tæt ved kroppen og vær to til at løfte hvis genstanden er tung eller uhåndterlig.
”Oplever du tilbagevendende smerter i forbindelse med dit arbejde bør du opsøge en fysioterapeut, som kan rådgive dig omkring hvordan smerterne kan afhjælpes og hvordan du kan forebygge dem. På den måde kan du få præcis de øvelser, der passer til dig og dine skavanker” siger Mikkel.
Et aktivt liv giver mere overskud og energi
Generelt for landmænd gælder det også at selv om de fleste har en relativ aktiv hverdag med en del moderat motion indbygget, er det de færreste, som jævnligt får dyrket motion med høj intensitet (fx løb, cykling eller svømning) hvor pulsen for alvor kommer i vejret.
Udover at give mere energi og overskud er motion med høj intensitet vigtigt for at mindske risikoen for livsstilssygdomme som fx type 2 diabetes og hjerte-karsygdomme. Samtidig nedsættes risikoen for psykiske lidelser som fx angst, depression og stress.
WHO’s anbefalinger lyder på mindst 150 minutters moderat motion pr. uge, hvor hver motionsaktivitet har en varighed af mindst 10 minutter (som f.eks. rask gang eller cykling, hvor man får pulsen op og bliver lettere forpustet) eller mindst 75 minutters motion ved høj aktivitet (løb, cykling eller svømning med høj puls, hvor hurtig vejrtrækning gør samtale besværlig).
Så selvom det kan virke uoverskueligt kan det på den lange bane være en god investering i helbredet at dedikere 20 – 30 minutter dagligt til en motionsaktivitet, der får pulsen i vejret.
Har du tjek på blodtrykket?
Mange danskere lider af forhøjet blodtryk - og det gælder også blandt dem, der arbejder i landbruget. Det kan føre til fx hjertekarsygdomme, se hvad du kan gøre for at passe på trykket.
Er du godt forberedt til det næste dyrskue?
I højsæsonen for dyrskuer samles stolte kvægopdrættere landet over for at vise deres bedste dyr frem. Få vores tips til, hvordan du som udstiller sikrer dig bedst muligt sikret både før og under dyrskuet.
Bliv godt klædt på til dit landbrugsliv med gode råd fra vores eksperter
Få flere tips til, hvordan du sikrer dit landbrug og de udfordringer du møder i din hverdag på landet.