Hop til indhold

Vores bedste råd til dig, der skal købe hus

Det kan være en svært at finde rundt i, hvad der er vigtigt, når man skal købe hus. Du har sikkert mange ubesvarede spørgsmål. Hvilket hus skal du vælge? Hvad har du råd til? Hvad skal du være obs på? Vi giver dig overblikket og vores bedste råd til huskøb her.

Du kan søge huse til salg på internettet eller fysisk hos ejendomsmæglere. De senere år er også ”skuffesager” hos ejendomsmæglere blevet populære, fordi sælger kan spare penge pga. mindre markedsføring, der er ikke officielle liggetider, forgæves salg osv. Uanset hvordan du søger, er der dog nogle gode råd at holde fast i.

Når du søger huse

Forsikringer til ny bolig

Få hjælp til hvordan du bedst sikrer din nye bolig. Bliv ringet op af en rådgiver, så du kan få dækket dit behov.

Bliv ringet op

1. Tag fat i banken først. Det er sjovt at kigge på huse, men hvis du reelt søger et hus, bør du først finde ud af, hvad du har råd til. Det er sjældent en god idé at gå efter de huse, der er tættest på det beløb, du har råd til, da der ofte er yderligere omkostninger forbundet med huskøb.

2. Sæt kriterier for hvad du søger. Uanset om du søger via nettet eller direkte hos en ejendomsmægler, finder du drømmehuset langt hurtigere ved at sætte en række kriterier op for hvad du søger, fx min. 3 værelser, max X mio kr., beliggende i X kommune osv. Jo flere kriterier, desto færre og mere relevante huse får du vist.

3. Værd at kigge efter. Du skal nok bo mange år i huset, så det er vigtigt at tænke fremad. Derfor er det god idé at holde øje med flere ting, når du finder interessante huse:

  • Energimærke og varmekilde. Med stigende energipriser, kan der være mange penge at spare årligt mellem to ens huse med forskellige varmekilder. Jo bedre energimærke desto mindre energiforbrug og færre omkostninger til opvarmning – godt for både klima og pengepung.
  • Byggematerialer. Materialerne er mange og forskellene er store, så det er en god idé at finde ud af hvad du ønsker. Fx kræver især træværk løbende vedligeholdelse pga. vind og vejr.
  • Nærområdet. Hvordan ser området ud ift. trafikstøj, vindmøller, fabrikker, forurening, risiko for indbrud og oversvømmelse og meget mere? Tjek fx DinGeo.dk for en masse data om adressen.
  • God plantegning? Man kan købe nok så mange kvadratmeter, men ligger de sært ift. værelser og gange, og er der hjørner, skråt tag mange steder osv., så kan man ikke udnytte pladsen særlig godt.
  • Alder. Jo ældre et hus er, desto flere ting skal du være obs på. I 60’erne og 70’erne blev kloakledninger fx oftest bygget i beton og ikke PVC som i dag. Beton kræver nemlig en vis vedligeholdelse og her 40-50 år efter begynder problemerne at vise sig i kloakeringen.

Når du skal besøge interessante huse

1. Se nærområdet, når du ankommer. Undersøg området, huset ligger i. Hvordan ser området og nærliggende veje ud? Hvor er nærmeste offentlige transport? osv.

2. Indgang, carport og have. Er det hele velholdt, kan en evt. bil holde overdækket (godt om vinteren), er der plads til cykler, er haven brugbar ift. dine ønsker osv.

3. Huset udefra. Ser huset godt og velholdt ud? Hvordan ser taget ud? Er der termoruder? Hvordan skråner området omkring huset? (skråning mod huset kan fx give vandindtrængning).

4. Huset indefra. Se bort fra nuværende ejers møbler og indretning og fokuser på hvordan det kan se ud med din egen indretning. Er huset velholdt og pænt? Hvor meget arbejde kræves der ved overtagelse? Fx nyt badeværelse, nyt køkken osv.

Drømmehuset er fundet – hvad nu?

Når du har fundet huset, du gerne vil flytte ind i, er der nogle ting, du med fordel kan tjekke, inden du skriver under på købet.

  • Overvej at gennemgå huset med en uvildig rådgiver. Det må du nemlig gerne, men bemærk at det kun er en visuel gennemgang af huset, der er tilladt.
  • Tjek lokalplaner og servitutter. Lokalplaner kan sige noget om nærområdet og fx om der kommer nyt kontorbyggeri på vejen, og dertil øget trafik. Servitutter på matriklen kan være begrænsende for, om du kan bygge til, om du kan få solceller på taget osv.
  • Tjek kloakkerne. Nogle kommuner kræver separat kloaknet for at lede fx regnvand væk, og det kan betyde ekstra udgifter, hvis man pludselig skal sikre separatkloakering på grunden. Tidligere blev kloakledninger i øvrigt lavet i beton, der holder 40-50 år, og ikke af PVC som i dag, så det er også en god idé at tjekke om brønde og kloakledninger for skader.
  • Er huset godkendt til beboelse? Huse er indrettet forskelligt og alle er derfor ikke godkendt til beboelse. Tjek hos kommunen om boligen er godkendt til beboelse.
  • Forurenet grund? Tjek Danmarks Miljøportal for om grunden er forurenet. Det kan være rigtig dyrt at skulle rense grunden.
  • Tjek taget. Det koster mange penge at få nyt tag, så tjek tagets restlevetid i tilstandsrapporten og kravl selv op og få syn for sagen.
  • Fugt i kælder og badeværelse. Fugt problemer i kældre eller badeværelser kan blive en dyr omgang, så se efter misfarvning, plamager, pletter osv.

De fem mest almindelige boligskader, du bør kende til.

  1. Skade på VVS-installationer 24 % 

  1. Skade med fugt eller råd 15 % 

  1. Skade på tag-konstruktion 14 % 

  1. Skade på vinduer eller døre 12 % 

  1. Skade med skadedyr 8 % 

Kilde: Kantar Gallup 2022 

Tre dokumenter, du skal forstå, inden du skriver under

Det kan være forvirrende at holde styr på, hvilke dokumenter du skal huske at få læst grundigt, inden du skriver under på drømmehuset. Det er vigtigt altid at gennemgå tilstandsrapport, eleftersynsrapport og energiplan, når du skal købe hus. Læs her, hvorfor netop disse tre dokumenter er så vigtige.

1. TilstandsrapportenEn tilstandsrapport er kort fortalt en byggesagkyndigs kortlægning af husets relative tilstand set i forhold til dets alder og type. I en 100 år gammel muremestervilla vil det være forventeligt med en del slitage og ”skavanker”, og disse vil derfor ikke blive påpeget i tilstandsrapporten. En tilstandsrapport er derfor ikke nogen garanti mod, at dit hus har skader, og selvom mange tror det, er tilstandsrapporten heller ikke lovpligtig.

2. El-rapportenEn el-rapport minder om en tilstandsrapport og vurderes på en lignende måde, men retter sig mere specifikt mod husets synlige el-installationer. I gennemgangen bliver der lavet stikprøver på stikkontakter og lampeudtag, og det bliver undersøgt, om der er fejl eller deciderede ulovlige el-installationer i huset. El-rapporten er ikke lovpligtig, men den er vigtig.

3. EnergiplanenEnergiplanen, også kaldet energimærket, er modsat tilstandsrapporten og el-rapporten lovpligtig. Et hus må ikke sættes til salg uden en vedlagt energimærkning og en plan for, hvilke rentable energiforbedringer, der foreslås gennemført på boligen i fremtiden. Det centrale i energimærkningen er, at den giver dig et billede af, hvor stor en varmeregning du kan forvente at skulle betale om året.

Alle tre dokumenter er obligatoriske for, at du kan få en ejerskifteforsikring, som dækker uforudsigelige skader på huset for både sælger og ejer op til 10 år efter handlen.

 

Relaterede artikler

Få en smidig flytning

Selv en kort geografisk flytning kan være hård. Vi giver 15 gode råd til før og under din flytning.

Forsikringer ved huskøb

Få overblikket over, hvilke forsikringer, du bør have, når du lige har købt hus for at være dækket bedst muligt.

Hav ro i maven efter flytning

Når du er flyttet, skal du bare nyde dit nye hjem. Få 5 gode råd til tiden efter din flytning.